FİSKOBİRLİK’e arazi satışı tepkisi FİSKOBİRLİK’e arazi satışı tepkisi

Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan çay, son günlerde yaşanan zirai don nedeniyle üreticileri korkuttu. Özellikle son yıllarda beklediği fiyatı da alamayan üretici, rekolte düşüklüğü olacağını söylüyor.  Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’la hem bu konuyu hem üreticinin fiyat beklentisi hakkında açıklamalawrda bulundu.

Başkan Arslan, “Çayımızda olduğu gibi ülkemizin altmışa yakın ilinde zirai don gerçekleşti. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun diliyorum. Hava sıcaklığının sıfırın altına inmesiyle çay filizlerindeki dokular zarar gördü. Ne gibi eksiklikler olacak biliyor musunuz? Nisan sonu ve Mayıs başı başlanması gereken çay kesiminin süresi uzadı. Çünkü donan filizlerin tekrar yetişmesi gerekecek. Bu yönde yüzde birlik veya ikilik gibi bir rekolte kaybı yaşayacağını düşünüyorum” dedi.

ÇAYA DEĞERİNDE FİYAT VERİLMELİ

Çay fiyatının iki ekmek fiyatına denk gelmesi gerektiğini söyleyen Başkan Arslan, “Her yıl üreticiyi memnun etmeyen fiyatlar oluyor, bundan birkaç yıl önce 2 buçuk, 3 ekmek bir kilo çay alabilirken bugün bir ekmek 15 TL olmuş. Biz en azından yine bir kilo çayımızla 2 ekmek alabileceğimiz rakamları hükümetimizden bekliyoruz. Anadolu'da tarımın devam edebilmesi için aile ekonomisine destek olabilmek için buradaki göçün de önlenmesi için muhakkak ki çaya değerinde fiyat verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gerçek fiyat bekliyoruz. Yani diğer ürünlerle kıyasladığımızda insanların alım gücüyle önceki yıllarda verilmiş olan fiyatlarla endekslediğimiz zaman bugün 2 ekmek 30 lira gibi bir para ediyor. Bizim de bu manada bir fiyat beklentimiz var” şeklinde konuştu.

GÜBRE VE İŞÇİ MALİYETLERİNDEN ÜRETİCİLERİMİZ ŞİKAYETÇİ

Çay üreticisinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Arslan, “Çay hasadı, meşakkatli bir iş. Şu günlerde ilkbaharın gelişiyle ot temizliği, arazilerin gübrelemesi, bakımı gibi oldukça yoğun bir işlevi var. Gübre ve işçi maliyetlerinden üreticilerimiz şikayetçi. Çay tarımı hiçbir maliyeti olmadan toplanan bir ürün değil. Nakliyesinden tutun da tarım araç ve gereçlerinden, gübre maliyetlerinden, işsizlik yevmiyelerine kadar yüksek maliyetleri olan milli bir ürünümüz. Hükümetimizin bu giderleri dikkate alarak hak ettiği fiyatı vermesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİLERİN TAM İSTEDİĞİ FİYATI ALAMIYORUZ

Üreticilerin sorunlarını Ankara’ya ulaştırma noktasında herhangi bir zorluk yaşanmadığını belirten Arslan, şöyle devam etti:  “Son 12 yıldır bir zorluk yaşamıyoruz ama üreticilerin tam istediği fiyatı alamıyoruz. Önümüzdeki günlerde Tarım Bakanı’yla Ankara'da bir görüşme yapacağız. Bu işleri istişare edeceğiz. Umuyoruz ki devletimiz hem zirai donu hem de Anadolu'daki tarımı destekleme düşüncesinde çaya da hak ettiği değeri verecektir.”

Editör: Konuşan Trabzon